mandag 15. oktober 2018

ISSW2018 - en liten rapport fra ei uke i ekspertland

ISSW - International Snow Sciences Workshop 2018 i Innsbruck. 

1000 deltakere. Verdens største møteplass for de med interesse i snø- og snøskred litt utover. Ekspertene. De dedikerte. Den beste kunnskapsbase samlet på ett sted. Stedet for å lære. For å dele.



Norge var generelt godt representert med mange presentasjoner fra ulike miljøer. Tromsø og CARE miljøet ved UiT Norges arktiske universitet var også solid tilstede på scenen og gjennom postere.

Bok
Jeg hadde gleden av å være en av de tusen på happeningen. Selvsagt for erverve ny kunnskap, men kanskje viktigst; sammen med Erlend Sande fra Fri Flyt å posterpresentere bokprosjektet "Trygge Toppturer i Norge" i sin nyutgitte engelske utgave "Safer Ski Touring in Norway"

Ei bok med bidrag fra en rekke skientusiaster over hele Norge.  Og ikke minst fra NVE og varsom.no folket! Uten dem, ingen bok!


Først vitenskapen
Konferansens hovedformål er å forene teori og praksis i vår søken etter å finne løsningen på utfordringene. Presentasjonene er enten orale eller ved postere.

De første par dager var det mye forskningen og det vitenskapelige tekniske som sto i fokus. Her ble det vist frem og formidlet mye av det interessante som det jobbes med i de ulike fagmiljøer rundt i verden. Viktige bidrag til å utvikle både fysiske innretninger og mentale tilnærminger slik at vi kan bli istand til bedre å kunne ta vare på oss selv og alle andre ute i snøen.

Men jeg må innrømme at for undertegnede lå mye at det som ble presentert litt utenfor og ovenfor min mentale kapasitet og struktur.

Ut på tur for å spise kake
Onsdag var ekskursjonsdag. Jeg valgte å utforske fjellheimen og Apffelstrudelutvalget i høyden. Innsbruck har jo en utrolig beliggenhet. Her kan du starte fjellturen rett fra hotelldøra. Nesten bedre enn hjemme i Tromsø....Lang flott dag blant flotte fjell, gode stier, hytter og gode kaker.





Over til det praktiske
Torsdag og fredag gikk konferansens innhold over i en mer praktisk tilnærming med tema som snøstabilitet, skredvarsling, ulykker, menneskelige faktorer i forhold til risikohåndtering og strategier, beslutningstaking, informasjonsteknologi og farekommunikasjon og -oppfatninger.

Nå følte man seg mer hjemme. I den litt mer konkrete sfæren av tematikk tilknyttet forebyggende skredarbeid.



Spesielt inspirerende for undertegnede er det å få ta del i erfaringene og kunnskapen til og prate med fjellets fagfolk. Fjellførerne. De med daglig praktisk nærhet til utfordringene tilknyttet beslutningstaking.

Bokpresentasjonen
Så ble det tid for bok. Fredag ettermiddag sto Erlend og jeg på stand for å svare på spørsmål og promotere boka. Vi hadde med et antall eksemplarer som vi delte ut til aktuelle mottakere som besøkte standen, mot at de lovet å sende tilbakemeldinger på hva de synes om konseptet og produktet.

Interessen var stor og vi fikk distribuert bøker til folk fra bl.a.Tjekkia, Polen, Bulgaria, USA, Alaska, Sverige, Sveits, Østerrike, England, Finland, Canada, Frankrike. Vi fikk fra flere umiddelbart positive tilbakemeldinger på ideen og konseptet. Inspirerende.

Og hyggelig omtale på Facebook fikk vi også, fra Alaska skredspesialist Bill Glue:


Så håpet er at flere miljø i verden ser verdien av et slikt bokkonsept. For det er mange av oss som gjerne nyter skidagen i mest mulig trygt terreng. Mest sannsynlig de fleste av oss....?

Hva tar man med seg i sekken hjem
Kort oppsummert: Kanskje flere spørmål enn svar, men fortsatt et håp.

Konferansens gallamiddag torsdag kveld var prima med utrolig nydelig mat. Så her var nok mange spennende ingredienser brukt.

Ingrediensene i snøskredmenyen har endret seg lite. Vi koker og tilbereder på de samme; snø, terreng, vær og klima og menneskelige faktor.

Kvaliteten og tilberedningen er selvsagt blitt mer sofistikert og smakfull. Men vi går fortsatt til bords i vissheten om at det optimale måltid som garanterer 100% trygghet for ferdsel i brattere vinterfjell ennå ikke er servert og mye sannsynlig aldri vil bli tilberedt.

For de av oss som ikke nødvendigvis må ha ha de mest utfordrende brattkjøringsmenyer, så er jo faktisk denne da et meget godt alternativ:

Håpet
Men hva med de som søker en mer sofistikert meny. 

For å avslutte litt konkret og internasjonalt norsk.

Rammeverk for beslutningstaking i skredterreng. Basert på kunnskap, intuisjon. Eller regler.  Hva fungererer? Flere aktuelle rammeverk er idag tilgjengelige, men de brukes generelt lite viser det seg.


Mye beslutningstaking baserer seg derfor på ren kunnskapsbasert tilnærming.

Men hva bør vi basere våre spørsmål, diskusjoner og beslutninger på?

Det prøver Markus Landrø og hans kolleger på CARE å finne ut av.   Så da håper vi at de gjennom sin forskning klarer å utvikle Metoden som gir oss det ultimate arbeidsverktøyet for å gi svaret på Ski or Not to Ski!  

Som vi alle vil ta i bruk.


For tryggere sporopplevelser for oss selv og våre venner.


Håper og lever i trua!

Takker.

Ski Heil.










Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar