mandag 3. februar 2014

MSMG skredkurs 2

Helga 31.01-02.02 gikk det andre av sesongens MSMG kurs av stabelen med 12 entusiastiske deltakere. Lørdag valgte vi samme oppskrift som siste helg og la turen i i botnen vest for Stortsteinnestinden. Etter mange uker med et stabilt kaldt vær har jo utgangspunktet for rimdannelse vært prima. Så en del av utfordringene i dag tilknytttet skredutfordingene ligger i å prøve å kartlegge utbredelsen av rimlagene og så følge opp og se hva som skjer tilknyttet neste snøfall. Observasjonene på Kattfjordeidet er at rimlagene ikke er så utbredt.

Dagen ble brukt til å jobbe med terrengvurderinger, snøobservasjoner i overflate og i profil. En del vind de siste dager har forflyttet noe snø og  i mindre partier dannet rimelig kompakte flak som imidlertid ser ut som det er godt festet til underlaget. Skarelag lengre nede i snøpakken ser ut til fortsatt å uvikle tynnere lag av kantkornet snø, både over og under. Mens lag av kantkornet snø langs bakken er det mindre av.

Etter lunsj var det så tid for øvelse i bruk av sender/mottaker. Denne gangen hadde de fleste liten erfaring i bruk av utstyret,  så økta bidro nok til å bedre kunnskapen betraktelig
Dagen ble avslutta på Tromsø ski & sykkel  med oppsummering, litt om den menneskelige faktor og så gruppevis planlegging av tur søndag. Turmål; Stortinden 626 på Ringvassøya

Søndagsturen ble gjennomført fjernt fra Kvaløyas perforerte fjellsider. Her så vi  bare ett skispor. Så det ble for de to gruppene selv å studere terreng, kart og legge ruta. Underveis ble aktuelle temaer tatt opp der fokus på terrengfeller var et meget viktig element.

Det mest interessante med dagen var imidlertid hvor godt rimlagene hadde får utviklet seg. Utbredelsen strakk seg til godt over skogen og ga oss underlag for en prima nedkjøring.Så selv om det ikke har snødd på lenge har naturen selv tatt tak for å gi oss god kjøresnø. Og så fikk vi jo også nyte sola, rammesatt av en utrolig vakker utsikt mot Tromsø by.

En stor  takk til alle deltakerne for atter et meget givende kurs.

Ski Heil.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar