søndag 9. februar 2014

MSMG skredkurs 3

7.-9.februar gikk sesongens siste skredkurs av stabelen. Denne gangen med 20 engasjerte og interesserte deltakere.

Den sedvanlige fredagsteorien ble gjennomført på Tromsø ski & sykkel (TSS) før vi lørdagen la turen opp mot Tromsdalstinden fra Ramfjorden.

Mildværets påvirkning fra onsdag sist uka var mindre enn forventa så over skogen var det bare et tynt skarelag under et par sentimeter nysnø. Obervasjonene i snørpofilene ga ingen nye spennende observasjoner enn det som både vi og andre har gjort i lange tider nå. Aktuelle skarelag i øvre deler av snødekket var imidlertid mindre utbredte her enn lengre ut mot kysten. De kantkornete lagen tilknytta var tilstede men også de mindre utvikla.

Etter lunsj med fin utsikt var det tid for øvelse i bruk av sender/mottaker, først to og to og deretter tre og tre. Som alltid er dette lærerikt for de fleste, for det handler om å lære å kjenne og bruke sin egen enhet. Så øv og øv.

Vel tilbake på TSS var det teori om den menneskelige faktor og turplanlegging.  Så ble turplanlegging praktisert i 4 grupper med turmål Fagerfjellet 871 moh.

Søndagen var det så avgårde mot turmålet. Underveis oppover ble det så diskutert både terreng og snø og gruppeprosesser. Vurderinger ble gjort og bestemmelser tatt. Så alle grupper kom seg greit opp.

Mildværet hadde her virka opp til 5-550 moh. Over det fant vi 5-7 sentimeter veldig fin og lite påvirka nysnø. Når vi nærmet oss toppen hadde vindpåvirkninga vært større og myke flak var dannet. Vinden tok seg også opp når vi nærmet oss toppunktet.

Men nedturen ble i de øvre deler en skikkelig opptur gjennom den delvis upåvirka nysnøen. Store smil over hele fjøla. Før vi kunne nyte matpakke før vi svinte oss ned til bilene og videre til TSS.

Der vi tok oppsummering av selve kurset.

Deltaker Emil Engebriktsen gikk så gjennom en skredcase fra Geitgaljen i Lofoten der har var involvert. Meget lærerikt!! Som driver og eier av Seil Norge (www.seilnorge.no) presenterte han så firmaet og de turer og kurs de arrangere. Deriblant seil og skiturer i nord. Spennende!

Så hadde Jo Egil Tobiassen fra Northern Playground (www.northernplay.no), som også var med på kurset,  en mannekengoppvisning av sine geniale ziplongs!! Et utrolig genialt produkt som anbefales!!

Helt tilslutt demonstrerte vi så hvordan ABS sekken fungerer. En ballongsekk er en ekstra sikkerhet under ferdsel i brattere terreng. Men den har sine begrensninger og kan aldri erstatte den forebyggende tilnærminga til skredutfordringene.

Så tilslutt; en stor takk til alle for et meget givende kurs!!

Ski Heil!
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar