søndag 31. januar 2016

Sesongens andre skredkurs - midt i realitetene

29.-31.januar var vi 20 engasjerte deltakere, 3 instruktører og 2 instruktøraspiranter som sporet inn i skredtematikkens irrganger.

Tromsø Ski & Sykkel ga oss som vanlig hyggelig ramme rundt teoriundervisninga med oppstart fredag ettermiddag

Uteøkta lørag ble brukt i Ramfjorden opp mot Fagerfjellet med hovedfokus på terreng, snø, stabilitet og ei avsluttende økt med øvelse i bruk av sender/mottaker. Før vi svingte eller tok oss ned gjennom skogen.

Etter ei påfølgende teoriøkt om den menneskelige faktor og turplanlegging fikk deltakerne i oppgave i 3 grupper å planlegge turen søndag. To grupper skulle opp mot Buren og en mot Steinskardtinden. Rammeatt av ei værmelding med vind, økende nedbør, litt mildere og faregrad 3.

Og søndagen ble virkelig lærerik der vi i løpet av dagen fikk sett hvordan de klimatiske faktorer øker skredfaren i løpet av kort tid. Økende vind, økende nedbørsintensitet og mildere temperaturer ga raske endringer i snødekket. Som i kombinasjon med dårlig sikt ga tydelig beskjed om varsomhet! Tilbakemeldinger fra de som hadde vært høyere opp var også entydig; økende flakdannelse og skytende sprekker.  Klar faregrad 3 !
Vel nede ble vi så møtt av info om naturlig utløste skred i Lavangsdalen og på Kattfjordeidet. Mer tydelige tegn på økt skredfare finnes ikke!

En stor takk til alle for et flott og meget lærerikt kurs !

Far varsomt. Les of bruk www.varsom.noIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar