søndag 29. januar 2017

Skredkurs 2 blåste vel i havn

Vårt andre skredkurs seilte ned på prima vårsnø fra sine respektive turmål søndag.

Denne gangen var det 16 forventningsfulle deltakere som gikk inn gjennom døra på Tromsø ski & sykkel (TSS) fredag ettermiddag til første teoriøkt.

Lørdagen parkerte vi bilene ved skolen på Fagernes i Ramfjorden. Etter obligatorisk dobbel kameratsjekk la vi sporet gjennom skogen der vi brukte tiden oppover til å fokusere på faktor terreng i alle sine fasetter. Da vi passerte skoggrensen gikk regnbyger over til sluddbyger. Etter frisk lunsj fant vi frem spader og søkestang og begynte gravingen i snøen. Før vi studerte og så på kornstørrelser og -form og lagdeling. Og testet stabiliteten. Alt relatert til gjeldende skredvarsel med tilhørende definerte skredproblem. Vi fant nummer to;  Opphopning av vann i/over lag i snødekket. Men alt i alt; god stabilitet.

Deretter var det tid for demonstrasjon med påfølgende øvelser i bruk av sender/mottaker, søkestang og utgraving av skredtatt. Inntil klokka tilsa det var tid å utfordre skogen tilbake ned til bilene.

Ettermiddagens teoridel gikk på den menneskelige faktor, risikovurderinger og tur planlegging. Deretter planla deltakerne ved hjelp av skredkortet og all annen aktuell informasjon gruppevis tur søndag. Med hovedfokus på gjeldende skredvarsel med alt tilbehør.

Værmessig åpnet søndagen bra. To grupper gikk for sin plan A, mens ei gruppe måtte direkte over på plan B. Etter hvert ble det mer vær og mer vind, så returen ga etter hvert seg selv.

Tilbake på TSS var det tid for oppsummering av dagen, oppsummering av kurset med mange interessante og fine diskusjoner. Før vi avsluttet med å demonstrere hvordan en ballongsekk fungerer. Et hjelpemiddel som KAN bidra til å redde liv hvis ulykka er ute.

En stor takk til alle engasjerte deltakere for mange fine innspill og givende diskusjoner. Som sedvanlig også en stor takk også til MSMG instruktører Svein og Torben. Og denne gangen en ekstra stor takk til aspirant Richard for prima bidrag og gruppeledelse.

Ski Heil. Og lev livet.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar